Voorjaarsbloemen & katten

Pasen? Lente! Het is weer volop lente, en we halen graag wat bloemen naar binnen of zetten de tuin mooi in bloei. Niets mis mee, maar let wel op wat voor bloemen en planten je in huis/tuin haalt.

Niet alle planten zijn namelijk geschikt voor katten, en kunnen zelfs giftig en dus schadelijk zijn. Vooral oppassen geblazen als je kat de neiging heeft om overal op te kauwen, bijten of mee te spelen dus! Wil je bloemen in huis halen, zorg er dan altijd voor dat het vaaswater vers is. Mogelijk gif dat in een plant zit, kan namelijk ook in het water terechtkomen, en katten hebben nog wel eens de neiging om uit vazen te drinken. Door het water geregeld te verversen, beperk je het risico voor je kat.

Hieronder hebben we typische voorjaarsbloemen opgesomd, met daarbij de vermelding in hoeverre het een goed idee is als je een kat hebt. Deze lijst is verre van een volledige lijst van veilige of giftige planten en bloemen en is gebaseerd op andere bronnen. Ook al zou een plant of bloem veilig zijn voor katten, het is zeer aan te raden om toch altijd goed in de gaten te houden of de kat er inderdaad niet ziek van wordt. Er zijn namelijk heel wat soorten planten binnen dezelfde plantensoort. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.

Narcis

Narcis

Deze typische, traditionele paasbloem zie je met Pasen natuurlijk vaak. Maar is hij ook geschikt voor je kat? Kleine bloeiende bolletjes narcissen in huis zijn leuk, maar tegelijkertijd ook giftig voor de kat. Vooral de bol is zeer giftig.

Hyacint

Hyacint

De hyacint is leuk, maar wel ook mild giftig voor de kat. Met name de bol en het zaad zijn giftig, maar ook de bladeren en bloemen zijn niet goed voor je kat.

Pioenroos

Pioenroos

De vele blaadjes, zachte kleuren en zoete geur maken de pioenroos een prachtige lentebloem. Maar al ziet de paeonia er nog zo sierlijk en lief uit, ook de pioenroos zit vol gevaar.

Iris

Iris

De iris is een vrolijke bloem die in heel wat verschillende kleuren voorkomt. Maar ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.

Fritillaria

Fritillaria

Fritillaria zien er karakteristiek uit met bijvoorbeeld hun gevlekte klokjesbloemen (kievitsbloem) of kroon van bladeren bovenop de klokjesbloemen (keizerskroon). Pas op, fritillaria zoals de keizerskroon en de kievitsbloem zijn volledig giftig, en vooral de bol is een gevaar voor de gezondheid van je kat.

Seringen

Seringen

We zijn deze elegante minibloemetjes nergens tegengekomen als gevaarlijk, dus het lijkt erop dat seringen katveilig zijn! Veel katten lijken er zelfs gek op te zijn (en van te worden, op de goede manier).

Sneeuwbal

Sneeuwbal

Ook de viburnum lentago (ofwel sneeuwbal genaamd, al klinkt dat een stuk minder voorjaarsachtig) lijkt geschikt voor katten! Wel even opletten: de viburnum opulus (Gelderse roos) lijkt dan wel weer giftig te zijn en kan tot braken en irritatie in het maagdarmkanaal leiden.

Solidago

Solidago

Wat ons betreft veilig! Sterker nog, deze plant is gezond voor in ieder geval de mens en wordt gebruikt als medicijn. De solidago (guldenroede) is ook goed in het genezen van wondjes en helpt goed tegen nierklachten.

Ranonkel

Ranonkel

De naam klinkt misschien niet zo charmant, maar met zijn feestelijke, intense kleur is de ranonkel dat wel. Enkele bronnen geven aan dat de ranunculus giftig is, terwijl andere bronnen geen melding maken van de plant. Wij zijn dus niet overtuigd of deze plant de gezondheid van je kat ten goede komt.

Anemoon

Anemoon

De meeste soorten anemonen zijn giftig. En omdat deze plant best wel gevaarlijk voor katten is, raden we aan om niet te gokken op welke anemoon wel veilig is. Vooral het sap van de anemoon is giftig, en dat maakt ook de bladeren schadelijk.

Aster

Aster

Een geel hart met daaromheen vrolijke blaadjes. De aster is katveilig. P.s. De cotoneaster is geen aster, en daarvan zijn de bessen giftig.

Agapanthus

Agapanthus

De Agapanthus (Afrikaanse lelie) zijn we niet tegengekomen als giftig, maar over het algemeen zijn lelies en lelietjes-van-dalen wel zeer giftig en zelfs dodelijk! Wij zijn dus niet zo overtuigd van de veiligheid.

Tuberoos

Tuberoos

De Polianthes Tuberosa lijkt ook veilig voor katten. Let wel op andere planten met "roos" in de naam. Zo zijn het adonisroosje (Adonis-vernalis), de kerstroos (Euphorbia-pulcherrima of
Pointsettia-pulcherrima), het Kerstroosje/Nieskruid (Helleborus-niger), de klaproos (Papaver), de Gelderse roos (Viburnum-opulus) en de "gewone" roos giftig, waarvan het adonisroosje zelfs snel dodelijk is. Verwar de naam ook niet met de Asclepias-tuberosa (zijdeplant), ook deze is giftig.

Dille

Dille

Sowieso bekend als kruid, maar dille is ook als voorjaarsplant erg leuk! De goudgele bloemetjes staan vrolijk richting de zonnestralen. En is de bloem op, dan kun je de gedroogde zaadjes goed als kruid gebruiken. Oh, en veilig voor de kat ;).

Waxflower

Waxflower

Opvallende bloem met allemaal vrolijke bloemetjes. Ook deze Chamelaucium lijkt weer veilig voor katten!

Druifhyacint

Druifhyacint

De leuke vrolijke torentjes maken deze plant geschikt voor de lente! En voor katten. Hyacinten zijn over het algemeen giftig, maar het lijkt erop dat de druifhyacint (Muscari armeniacum) wel goed samen met een kat kan. En andersom.

Lathyrus

Lathyrus

Met sierlijke bloemen en intense geuren vrolijkt de Lathyrus je woonkamer of keuken gegarandeerd op. Maar je kat wordt er wellicht niet zo blij van. De Lathyrus is giftig, en dan vooral de zaden.

Planten in huis halen is op eigen risico. Wij zijn geen plantenkenners en kunnen geen garantie geven over hoe een kat op een specifieke bloem of plant reageert.

--- Lees ook onze andere Cattastic Cat Blogs ---